Slechts een Woord

Alles begint met Gods Woord en Gods Geest. Bij Kerst en Nieuwjaar is dat niet anders! De Heilige Geest zweefde al over de wateren, lezen we in het eerste Bijbelboek Genesis, en God sprak waarop de Geest van God reageerde, creëerde… en het was er!

Maria kreeg ook een Woord: “Jij zult zwanger zijn en de Zoon van God baren!” Haar gelovig antwoord:

“Mij geschiedde naar Uw Woord!” – “Laat met mij geschieden overeenkomstig Uw woord.” -Lukas 1:38

Het vers ervoor zegt dat àlles mogelijk is voor God. Misschien ga jij door een onmogelijke situatie, menselijk gezien. Ik wil je bemoedigen met Gods Woord: Alles is mogelijk voor hij die gelooft, ook voor jou op dit moment!

Jezus, Die Zelf het levende Woord is, werd geboren op aarde (van conceptie, zwangerschap tot geboorte) door een Woord van God! Nu, je kan jou wel voorstellen dat Jozef ook een Woord van God nodig had om te geloven dat zijn verloofde zwanger was van de Heilige Geest en niet van een andere man. Want het enige waarvan hij eerst zeker was, ‘t was niet van hem… God sprak ook tot hem waardoor geloof kwam voor Gods Reddingsplan. Zo zie je opnieuw dat waar het Woord gehoord wordt, geloof komt.

“Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus.” -Romeinen 10:17

Hoor je Jozef & Maria al overal in hun tijd uitleggen? “Wij hebben hét niét gedaan! De Heilige Geest deed het. De engel sprak het Woord en zo gebeurde het.” Los van wat mensen zeiden, konden ze als koppel altijd terugkeren naar en zich baseren op Gods Woord. Ik daag jou uit om ook middenin moeilijkheden altijd te grijpen naar Gods Woord!

“(8) Doch de hoofdman antwoordde en zeide: Here, ik ben niet waard, dat Gij onder mijn dak komt, maar spreek slechts een woord en mijn knecht zàl herstellen. (9) Want ik ben zelf een ondergeschikte met soldaten onder mij, en ik zeg tot de één: Ga heen, en hij gaat heen, en tot een ander: Kom, en hij komt, en tot mijn slaaf: Doe dit, en hij doet het. (10) Toen Jezus dit hoorde, verwonderde Hij zich en zeide tot hen, die Hem volgden: Voorwaar, zeg Ik u, bij niemand in Israël heb Ik een zo groot geloof gevonden!” -Mattheüs 8:8-10

Deze Romeinse man begreep de kracht van woorden met autoriteit! Nadat Jezus dit hoorde richtte Hij Zich tot Joden dat deze Romeinse man meer geloof had dan zij… Dat moet nogal binnengekomen zijn. Heb jij al een Woord van Jezus ontvangen?

Er zijn talloze Bijbelse voorbeelden. Denk maar aan Petrus. Hij ontving een Woord en liep over water.

“Here, als Gij het zijt (die over het water loopt), beveel mij dan tot U te komen over het water.” -Mattheüs 14:28

Noach ontving een Woord van God; geloofde Hem en bouwde de ark. In het Nieuwe Testament stond Jezus voor het graf van zijn overleden vriend en zei: “Lazarus, kom naar buiten!” en door dit Woord stond hij op uit de dood en kwam uit het graf naar buiten.

In alles wat ik doe, zeg ik altijd: “Ik heb een Woord nodig vanuit Gods Aanwezigheid.” Achteraf kun je er ook altijd op terugvallen en verder op bouwen. De reden dat velen geen vruchten dragen is volgens mij een gebrek aan Gods Woord. Is wat ze doen wel echt wat God van hen vraagt? Want druk bezig zijn op zich is daarom nog niet vruchtbaar of productief zijn; misschien doe je juist wel teveel…

Eén van de meest subtiele én effectieve aanvallen van de vijand op je bestemming is afleiding… je wegbrengen van God en Zijn Woord. Vrienden, verwar nooit ‘druk bezig zijn’ met ‘vruchtbaar’ zijn. Denk maar aan Martha:

“Maar Martha [overdreven en te druk bezig] was afgeleid door het vele dienen…” -Lukas 10:40

Nochtans lezen we dat ze Jezus Zelf aan het dienen was! De opdracht is, doe niks uit jezelf. Zwoeg, zweet en presteer niet uit jezelf… ook niet voor Hem. Dien en leef vanuit Hem! Doe zoals Maria: kies het beste deel – aan Zijn voeten. Jezus zei namelijk in vers 42: “Slechts één ding is nodig.”

Want waar vind je een Woord van God? Bij Hem Zelf. Voor Zijn Aangezicht, in Zijn Aanwezigheid. Ik geloof dat Gods Geest in dit seizoen zegt: “Kom in Mijn Aanwezigheid en doe wat Ik zeg!”

Dat doet me denken aan Jezus’ eerste wonder, op de bruiloft wanneer de wijn op was. De mama van Jezus, Maria zei tot de dienstknechten:

“Wat Hij ook tegen u zegt, doe het.” -Johannes 2:5

Wauw! Zo raak: Doe alles wat Jezus jou zegt! Slechts een woord…

Slechts een woord van Jezus en de kreupelen zullen wandelen.
Slechts een woord van Jezus en de blinden zullen zien.
Slechts een woord van Jezus en de doven zullen opnieuw horen.
Slechts een woord van Jezus en de doden zullen opstaan uit de dood.

Het probleem is niet Jezus! De vraag is: vertrouw jij Hem? Geloof jij Zijn Woord?

“De koninklijke hoveling zei tegen Jezus: Heere, kom voordat mijn kind sterft. Jezus zei tegen hem: Ga heen, uw zoon leeft. En de man geloofde het woord dat Jezus tegen hem zei, en ging heen.” -Johannes 4:49-50

De vader geloofde de exacte woorden die Jezus sprak! Met complete gezondheid tot gevolg op hetzelfde ogenblik. Dit wonder toont ons iets heel krachtig: Deze vader had geen teken of bevestiging nodig of moest niet zien dat Jezus hem aanraakte: slechts een Woord – en hij geloofde alleen! Slechts een woord van Jezus maakt het allemaal goed!

Slechts een woord van Jezus zal de storm doen liggen en er komt rust.
Slechts een woord van Jezus zet de gevangenen vrij.
Slechts een woord van Jezus en de lammen zullen lopen. Slechts een woord van Jezus!!

Daarom, wanneer ik wil gaan bidden voor mensen, word ik stil. Ik wacht op de Geest om te horen wat Hij zegt. Want ik geloof dat slechts één simpel woord van Jezus genoeg is om de hele situatie en de atmosfeer te veranderen. Soms gebeurt het wonder meteen, andere keren gebeurt het later. Het is aan jou en mij om het Woord te geloven!

Voor 2021 wil God jou een Woord geven. Nu méér dan ooit heb je een Woord van God nodig in een duistere wereld vol lawaai, angst en verwarring!

Op dit moment wil God dat jij nadert tot Hem en Hij zal tot jou naderen. Hij raakt je aan. Je hebt een woord of een eenvoudige aanraking van Jezus nodig!

Luister naar Gods stem! Slechts een Woord…

Van harte Gods Zegen,
Gregory Goudeseune

Deze overdenking is een bewerking van de gelijknamige prediking door Gregory, die je volledig kan bekijken op YouTube.

GGM YouTube adBezoek ook hier het YouTube kanaal van GGM.